Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

X PAŁACOWE SPOTKANIA Z HISTORIĄ - PAŁACOWE SMAKI

27 czerwca Zespół Pałacowo-Parkowy w Zarębie ponownie ożył. Wypełnił się muzyką, gwarem i śmiechem ludzi Wszystko za sprawą 10 jubileuszowego, festynu historycznego z cyklu „Pałacowe spotkania z historią”. Tegoroczna edycja nosiła nazwę „Pałacowe smaki – targi produktu regionalnego”, a honorowy patronat nad nią objęli Wójt Gminy Siekierczyn Dariusz Furdykoń oraz Starosta Powiatu Lubańskiego Walery Czarnecki. Organizatorem imprezy był Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Siekierczynie przy udziale Wójta Gminy Siekierczyn Dariusza Furdykoń

Naszymi gośćmi honorowymi byli: Posłanka do Sejmu RP Pani Zofia Czernow, Starosta Lubański Walery Czarnecki, Burmistrz Gryfowa Śląskiego Olgierd Poniżnik, Wójt Gminy Sulików Robert Starzyński, Wójt Gminy Siedlec Jacek Kolesiński, Przewodniczący Rady Gminy Siedlec Andrzej Kazimierczak. Gościliśmy również strażaków z OSP w Borui i delegację zespołu ludowego „Perły Sumsiodki” z Siedlca.

Jak nazwa wskazuje w tym roku impreza była poświęcona smakom, a właściwie pałacowemu jedzeniu, choć pojawiły się również smaki bliższe zwykłemu zjadaczowi. Jak bardzo się różniły, a może były podobne?. Na to pytanie mogliśmy znaleźć odpowiedź w trakcie trwania imprezy smakując jednych i drugich.

Za smaki pałacowe odpowiadali uznani w Polsce i za granicą kucharze z Fundacji Klubu Szefów Kuchni z Warszawy w osobach: Jarosława Walczyka – prezesa fundacji, Tomasza Weltera, Dariusza Sienickiego, oraz profesora Jarosława Dumanowskiego, historyka, specjalisty z zakresu historii wyżywienia, kuchni i literatury kulinarnej, członka rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultur Jedzenia, którzy przygotowali pokaz potraw dworskich.

Za smaki lokalne odpowiadały nasze panie kucharki reprezentujące; KGW z Zaręby, KGW z Rudzicy, Sołectwa Wesołówka, KGW z Siekierczyna, Sołectwa Zaręba, młodzież ze Szkoły Podstawowej w Zarębie z dyrektorem Jackiem Adamskim jako szefem kuchni oraz goście: „Perły Sumsiodki” z zaprzyjaźnionej gminy Siedlec w Wielkopolsce.

Impreza rozpoczęła się o godz. 14.00 przemarszem korowodu uczestników, który poprowadziła Orkiestra Dęta KWB Turów. Po uroczystym powitaniu gości i uczestników nastąpiło otwarcie festynu podkreślone wystrzałem z armatki – to zasługa Regimentu von Armin z Lubania. Na początek koncert dała Orkiestra Dęta z KWB Turów. Potem na scenę wkroczyły dzieci z Przedszkola w Zarębie oraz dzieci i młodzież ze szkoły w Siekierczynie. Po nich gości zabawiał śpiewem zespół zarębiańskich seniorów „Polne kwiaty”. Następnie na scenie pojawiła się „Grupa od Anioła Stróża” z Zaręby oraz z krótkim, ale jakże nastrojowym koncertem, zespół Trupięgi wykonujacy utwory do poezji Bolesława Leśmiana. Koniec wieczoru to już zabawa z zespołem Tocodobre oraz dyskoteka.

Odbył się pokaz kulinarny przygotowany przez kucharzy z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Przez chwilę można było się poczuć jak przy pałacowym stole i skosztować: dorsza w sosie ze szparagami, bigosu jezuickiego, kurczaka z migdałowym saporem, babki grochowej a wszystko zakończyć deserem w postaci musu z rabarbaru. Jadło było pyszne i (prawie) dla wszystkich chętnych starczyło. Oprócz dań serwowanych przez naszych gości można było spróbować potraw naszych kucharzy i kucharek a było w czym wybierać. Myśliwi z Koła łowieckiego „Cyranka” serwowali pieczonego dzika, uczniowie ze szkoły w Zarębie pod wodza dyrektora kusili pieczonymi żeberkami z kaszą, panie z zarebiańskiego sołectwa pierogami. Nie sposób wymienić wszystkich potraw obecnych na stoiskach. Nie zabrakło oczywiście tradycyjnej na naszych imprezach grochówki przygotowanej przez Zakład Karny w Zarębie.

Przez cały czas trwania imprezy funkcjonowała wystawa „Historia kuchni polskiej” przygotowana przez Bibliotekę publiczną w Siekierczynie.

Jako, że tegoroczna impreza była poświęcona smakom ogłosiliśmy konkurs kulinarny. Werdyktem naszych gości kucharzy zwyciężyło Sołectwo z Siekierczyna z kurczakiem w galantynie, drugie miejsce zajęło Sołectwo z Zaręby z pierogami sztygara a trzecie KGW z Zaręby z kiszką ziemniaczaną. Paniom serdecznie gratulujemy.

W trakcie trwania imprezy funkcjonował, uruchomiony przez Gminę Siekierczyn, punkt informacyjny poświęcony programowi „Czyste powietrze” którego celem jest poprawa jakości powietrza oraz zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych poprzez wymianę źródeł ciepła i poprawę efektywności energetycznej budynków mieszkalnych jednorodzinnych oraz Spisowi powszechnemu. Gmina uruchomiła również punkt szczepień, z którego skorzystało ponad 75 osób.

Za pomoc w organizacji dziękujemy pracownikom Gminy Siekierczyn, strażakom z OSP w Siekierczynie i OSP w Rudzicy, Panu Danielowi Workunowi dyrektorowi Zakładu Karnego w Zarębie, Panu Sławomirowi Wochnie dyrektorowi Oddziału Kopalni Węgla Brunatnego Turów, Szkole Podstawowej w Zarębie, Szkole Podstawowej w Siekierczynie, Przedszkolu w Zarębie, zespołowi Polne Kwiaty, Kołu Gospodyń Wiejskich w Zarębie, Kołu Gospodyń Wiejskich w Rudzicy, Kołu Gospodyń Wiejskich w Siekierczynie, Sołectwu Zaręba, Sołectwu Siekierczyn Dolny, Sołectwu Wesołówka, Grupie Rękodzieła w Siekierczynie, Stowarzyszeniu LGD Partnerstwo Izerskie, zespołowi "Perły Sumsiodki" z Siedlca, Gminie Lubań, Starostwu Powiatowemu w Lubaniu, Stowarzyszeniu Grupa od Anioła Stróża – organizatorowi „Targów produktu lokalnego” podczas tej imprezy, które sfinansowano w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 

Impreza sfinansowana została ze środków Gminnego Ośrodka Kultury i Sportu w Siekierczynie, Gminy Siekierczyn, powiatu lubańskiego, Dziękujemy sponsorom; firmie JANAR, firmie Bezpieczna Przyszłość Andrzeja Adamczuka.